YURTDIŞINDA ÜNİVERSİTE OKUMAK

Daha iyi bir eğitim almak, öğrencinin geleceğini sağlaması için gerekli fırsatların başında gelir. İyi bir üniversite eğitimi almak, daha iyi bir iş ve akademik kariyer için gereklidir. Türkiye’de liseyi tamamlayan öğrenciler, kariyer hayatlarına Avrupa’da veya Amerika’da üniversite okumayı tercih ederek devam ettirebilirler. Yurtdışında üniversite okumak aynı zamanda kaliteli eğitim fırsatı ve farklı kültürleri keşfetme şansı da sunuyor.

Yurtdışında Üniversite Eğitimi Nasıldır?

Yurtdışında üniversite okumak, öğrenci için akademik bir eğitim serüveni başlangıcının yanı sıra öğrencinin kişisel gelişimine birçok açıdan destek sunar. Yurtdışında eğitim almadan önce üniversitelerin eğitim sistemini detaylı bir şekilde bilmek gerekir. 

Yurtdışındaki üniversite eğitim sistemi ülkeden ülkeye dahi farklılık gösterse de genel olarak dört yıllık bir lisans eğitimi dünyanın birçok noktasında genel geçer kabul edilir. Amerikan sistemi genellikle 4 yıllık bir lisans süresine sahiptir. 

Ancak bazı üniversiteler dil yeterliliği için bir yıllık hazırlık sürecini de dahil ederek 4+1 şeklinde bir eğitim süresi sunar. Avrupa  üniversitelerinde ise 3 yıllık bir lisans eğitim süresi benimsenir. Hazırlık sınıfı olduğu durumda bu süre 3+1 şeklinde belirlenir. 

Hazırlık eğitimi, İngilizce veya üniversitenin eğitim dili olabilir. Bazı üniversitelerde hazırlık sınıfı olmadığı için öğrencilerin lisans eğitimlerine başlamadan önce yeterli bir İngilizce seviyesine sahip olması beklenir. İngilizce seviyesinin yeterliliği için üniversiteler çeşitli İngilizce sınavlarını kabul eder. Aynı şekilde ilgili ülkenin yerel diliyle eğitim veren üniversiteleri ilgili dilin yeterlilik seviyesi için İngilizce yeterlilik sınavına benzer sınavlardan yeterlilik puanı beklerler. 

Yurtdışında üniversite eğitimi süre ve dil yeterliliği farklılıklarının yanında çeşitli müfredat ve eğitim sistemi farklılıklarına da sahiptir. Günümüzde, İngiliz, Amerikan, Fransız ve Alman ekolleri üniversitelerde bilinen eğitim ekolleri arasında liste başında yer alır. 

Bazı üniversiteler belirli alan dallarında uzmanlaşmışlardır. Örneğin, teknik liseler genellikle mühendislik alanında özel bir eğitim imkanı sunarken bazı üniversiteler işletme ve finans gibi bölümlerde dünya çapında bir üne sahiptir. Dünyaca ünlü üniversiteler de hemen hemen birçok bölümde ciddi bir akademik eğitim imkanını öğrencilere sunar. Oxford, Cambridge, Yale ve Harvard gibi üniversiteler dünyaca geniş bir üne sahiptir. 

Sonuç olarak, yurtdışında üniversite okumadan önce okumak istediğiniz bölümü, ilgili dili ve üniversiteyi belirlemeniz daha sağlam bir kariyer inşa etmenizde size birçok avantaj sağlayacaktır.

Yurtdışında üniversite okumak; uluslararası bir diploma, akıcı bir yabancı dil, parlak bir kariyer demektir.

YURTDIŞI POPÜLER BÖLÜMLER

yurtdışında üniversite okumak

Yurtdışında TIP’tan Mühendisliğe, Tasarımdan Psikolojiye yüzlerce bölümü en prestijli ülkelerde sizin için listeledik!

Çağımızın gelişmekte olan ve toplumumuzda da en üst sırada yer alan iletişim ve medya bölümü de en popüler bölümler arasındadır. Gazetecilik, Film ve Medya, Medya Bilimleri, Animasyon, Dijital Medya gibi alanlarda Kanada, İrlanda ve İngiltere gibi ülkelerde çalışma izinli üniversite eğitimi alabilir, İletişim ve Medya alanlarında bir numara olan Amerika’da community college ya da lisans başvurusu yapabilir, yine Avrupa Birliği ülkelerinde çok uygun maliyetlerle ve sadece 3 yıl sürecek eğitiminiz sonrası kariyerinize ilk adımınızı atabilirsiniz.

Yurtdışında Sınavsız Üniversite

Yurtdışında üniversite okumak isten adaylar Almanya veya Avusturya üniversitelerini düşünüyorlarsa YKS sınavında başarılı olmaları, okumak istedikleri bölüme bir devlet ya da vakıf üniversitelerine yerleşmeleri gerekmektedir. Bu iki ülkeyi düşünenlerin lise not ortalamalarını yüksek tutmaları ve YKS sınavından mümkün olduğunca yüksek puan almaları, özellikle de iyi seviyedeki araştırma üniversiteleri için önem taşımaktadır. ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya, İrlanda, Polonya, Çekya, Macaristan, Rusya gibi ülkelerde ise YKS sınavı önemli değildir.

Yurtdışında Tıp Okumak

Yurtdışında tıp okumak, en fazla merak edilen konular arasındadır. Türkiye’de yapılan TYT/AYT sınavlarına girmeye gerek kalmadan tıp, diş hekimliği, eczacılık eğitiminizi Macaristan, Çekya, Polonya, Ukrayna gibi ülkelerde tamamlayabilirsiniz. Yurtdışında TIP eğitimi, YÖK tarafından tanınan ve dünyanın en iyi bin üniversiteleri arasında yer alan, temsilcisi olduğumuz üniversitelerde alınabilir. Bu üniversitelerden mezun olanlar, bir yabancı dile mükemmel derecede sahip sağlık çalışanları olarak işbaşı yapabilmektedirler.

Yurtdışında İşletme Okumak

İşletme, Ekonomi, Finans gibi alanlarda yurtdışı üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler için, alanının en iyisi üniversitelerde, işletme okullarında eğitim fırsatı sunuyoruz. Polonya, Macaristan ve Çekya gibi ülkelerde eğitiminizi tamamlayıp, hem o ülkenin diplomasına hem de İngiliz diplomasına sahip olabiliyorsunuz. Böylelikle Türkiye’ye geldikleri zaman iş başvuru yapan adaylar, aldıkları prestijli eğitim sayesinde diğer adaylardan bir adım önde olmaktadırlar.

Yurtdışında Mimarlık Eğitimi

Bir diğer popüler bölüm mimarlık, sanat ve tasarım bölümleridir. Üniversiteler, bu tarz bölümlere bireysel yetenekleri olan öğrencilere kapılarına açmaktadır. Türkiye’de sanat liselerinden mezun olan ve çizim yeteneği olan öğrencilerin hazırlamış oldukları portfolyolarla başvurularını yaparak kabul alabilecekleri üniversitelerde eğitimlerini tamamlayabilirler.

YURTDIŞINDA ÜNİVERSİTE AVANTAJLARI

yurtdışı üniversite

Yurtdışında Üniversite Okumanın Avantajları Nelerdir?

Yurtdışında eğitim almak, Türkiye’deki birçok öğrencinin hayalleri arasında ilk sıralarda yer alır. 2022 yılında özel bir araştırma şirketinin yapmış olduğu kamuoyu yoklamasına göre Türkiye’deki gençlerin %57’si yurtdışında bir yaşamı cazip görüyor. Bunun sebeplerinden ilk sıralarda yer alan da yurtdışında üniversite okumak geliyor.

Dünya Çapındaki Eğitim Kurumlarından Yararlanma

Yurtdışındaki birçok üniversite; akademik başarıları, son teknoloji ile donatılmış bilimsel araştırma merkezleri ve yenilikçi ve revizyonist öğretim yöntemleri ile dünya çapında eğitim imkanını öğrencilere sunar. Böylece kendi alanınızdaki diğer öğrencilerden bir farkınız olabilir.

Yüksek Dil Becerilerine Sahip Olma

İngilizce konuşulan bir ülkede veya başka bir yabancı dilde eğitim almak, öğrencilere ikinci bir dilde iyi derecede bilgi sahibi olma fırsatı sağlar. Dahası, yüksek eğitim kalitesine sahip bir yurtdışı üniversitesinde iki ve daha fazla dili akademik seviyede bilerek mezun olabilirsiniz.

Kültürel Çeşitliliğin Keşfi

Yabancı bir ülkede yaşamak, öğrencilerin yeni bir kültürü, gelenekleri ve yaşam tarzlarını tüm yönleriyle tanımalarını sağlar. Yabancı bir ülkede yaşamak, öğrencilerin yeni bir kültürü, gelenekleri ve yaşam tarzlarını tüm yönleriyle tanımalarına imkan verir. Öğrencilerin sahip olacağı bu kültürel farkındalık tecrübesi, giderek daha fazla birbirine yaklaşmakta olan dünyada artık bir gereklilik olan açık fikirliliği, farklı kültürlere uyum yeteneğini ve çağımızı şekillendiren küresel perspektiflerin daha derinlemesine kavranmasını öğrenciye fazlasıyla sunar.

Yurtdışında Üniversite Okumak Daha İyi Bir Kariyer İmkanı Sunar

Saygın bir uluslararası üniversiteden alınan bir lisans diploması, öğrencinin CV’sini önemli ölçüde güçlendirir. Dünyanın dört bir yanındaki işverenler yurtdışında kazanılan bağımsızlık, kültürler arası iletişim ve sorun çözme gibi beceri ve deneyimlere de en az CV kadar değer verir. Bu, hem Türkiye’de hem de yurtdışında daha iyi iş fırsatlarına sahip olmanıza olanak tanır.

Bağımsız Bir Yaşama Adım Atma İmkanı

Yurtdışında üniversite okumak, yaşamın birçok yönünü farklı bir ülkede keşfetmeyi sağlar. İlk zamanlar zorlayıcı bir deneyim olsa da özgüveninizin olumlu yönde gelişmesini etkiler. Ayrıca bağımsız yaşama 18 yaşından itibaren alışmaya başlayarak kendi kararlarınızı vermeye ve bütçenizi yönetmeye başlayabilirsiniz.

Güçlü Arkadaşlık ve Uzun Yılların Sağladığı Network

Yurtdışındaki birçok üniversite, özellikle Avrupa ve Amerikan Üniversiteleri, oldukça kozmopolit bir yapıya sahiptir. Farklı yaşam biçimlerine ve kültüre sahip arkadaşlarınızın olması sizi çok yönlü bir birey yapmasının yanı sıra erken yaşlarda güçlü bir ağa saip olmanızı da sağlar. Bu güçlü bağlantılar, ileride iş ve akademik kariyer alanında size birçok fayda sağlayabilir.

Yurtdışı Üniversitelerine Kabul Alma ve Başvuru Koşulları Nasıldır?

Yurt dışındaki üniversitelere başvurmak maraton koşusuna benzetilebilir. Öncesinde ciddi bir hazırlığa sahip olmanızın yanı sıra başvuru süresinde de ihtiyaç olabilecek ek belge ve bilgilere hazır olmanız beklenir. Ayrıca her ülkenin kendine özel vize prosedürleri ve her bir üniversitenin kabul için öğrencilerden beklediği belge ve sınavlar vardır. Sorumlu bir öğrenci olarak, yurtdışında üniversite hayalini gerçekleştirmeniz için tüm yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Hangi Üniversiteyi ve Bölümü Tercih Edeceğinizi Belirleyin

İlk adım, akademik ilgi alanlarınız ve kariyer hedeflerinizle uyumlu üniversiteleri ve programları araştırmaktır. Üniversite sıralamaları, sunulan programlar, yer, öğrenim ücretleri ve burs olanakları gibi faktörleri göz önünde bulundurun. Bu yüzden kendi top üniversite listelerinizi mutlaka başvuru öncesinde hazır hale getirin.

Üniversitelerin İstediği Akademik Gereklilikleri İnceleyin

Yurtdışındaki üniversitelerin çoğu lisans programları için lise veya dengi bir okul diplomasını bir zorunluluk olarak öğrencilerden ister. Ayrıca lise not ortalaması da bazı üniversitelere kabul için önemli bir etkendir. Lise ortalaması ve diplomanın yanı sıra bazı üniversiteler özel sınav gerekliliklerini de ön şart olarak öğrencilerden beklerler.

Dil Yeterlilik Testleri

Eğer bölüm İngilizce eğitim veriyorsa, ana dili İngilizce olmayanların genellikle IELTS, TOEFL veya PTE gibi sınavlarla dil yeterliliklerini kanıtlamaları gerekir. Almanca veya Fransızca gibi diğer dillerdeki programlar için TestDaF veya DELF gibi testler okullar tarafından öğrencilerden başvuru öncesinde istenir.

Testler

Ülkeye ve programa bağlı olarak, öğrencilerin yurtdışında üniversitelere kabulleri için SAT veya ACT sınavları bir ön şart olarak üniversiteler tarafından istenebilir. Eğer hayaliniz bu sınavlarla alım yapan bir üniversite ise öncesinde azami puanı almanız gerekir.

Başvuru İçin Belgeler

Yurtdışında üniversiteye başvururken bazı belgeleri tamamlamanız gerekir. Hemen hemen tüm üniversiteler kişisel bilgilerinizin yer aldığı bir başvuru formunu eksiksiz tamamlamanızı ister. Ayrıca niyet/motivasyon mektubu da yine hazırda bulundurmanız gereken bir diğer belgedir.Eğer sanat veya spor alanında bir üniversite bölümüne başvuracaksanız mutlaka portfolyo hazırlamanız gerekir. 

Vize Gereksinimi

Yurtdışında üniversiteye kabul edildikten sonra öğrencilerin öğrenci vizesine başvurmaları gerekir. Vize sürecinde , üniversite kabul yazısı,banka referans belgesi, finansal denklik ve sağlık sigortası gibi ek belgelere ihtiyaç duyulur. Ayrıca vize başvuru tarihinizi de derslerin başlamadan önce tamamlamanız gerekir.

Yurtdışında Üniversite Başvurularında Son Başvuru Tarihine Dikkat Edin

Üniversiteye ve programa göre değişen son başvuru tarihlerine özellikle dikkat edin. Bu yüzden yapmış olduğunuz top üniversite listenize bu tarih aralıklarını da yazmayı unutmayın.

feltom
Felca
EnglishUK
British Council
ialc
UED
Quality English
icef