İçindekiler
- ALES Nedir? Neden Yapılır?
- Yurtdışında Yüksek Lisans Başvuru Süreçleri
- Yurtdışı Üniversitelerinin Yüksek Lisans Başvuru Şartları
- ALES ve Yurtdışı Üniversiteleri Arasındaki İlişki
- ALES Yurtdışında Geçerli mi?
- ALES Puanı ile Kabul Eden Yurtdışı Üniversiteleri
- ALES Yerine Kabul Edilen Alternatif Sınavlar Nelerdir?
- Yurtdışında Yüksek Lisans Yapmak İçin Gerekli Olabilecek Sınavlar
- TOEFL ve IELTS
- TestDAF, Goethe, ÖSD, TELC
Akademik bir kariyere adım atmak isteyenler için yüksek lisans yapmak ilk adımların başında geliyor. Yurt dışında yüksek lisans yapmak ise akademik kariyer için çok daha büyük bir adım olarak görülüyor. Yurtiçinde veya yurtdışında yüksek lisans yapmak için belirli yeterliliklere sahip olmanız beklenebilir. Bu yeterliliklerin başında da ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) geliyor. Yurtdışı yüksek lisans için ALES sınavı yerine girmeniz gereken başka uluslararası sınavlar bulunuyor.
ALES Nedir? Neden Yapılır?
Türkiye'de yüksek lisans veya doktora yapmak isteyen öğrenciler, ALES olarak bilinen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na girmeli. Ayrıca Türkiye'deki üniversitelerin açtığı akademik pozisyonlara girmek isteyenlerin de yeterli bir ALES puanına sahip olması gerekiyor.
ALES, akademik bir kariyere atılmak isteyenlerin sözel ve sayısal becerilerini ölçen bir sınav. 50 soru temel matematik; 50 soru paragraf ve sözel mantık şeklinde yapılan bu sınav 100 üzerinden hesaplanıyor. Sınavda yapılan netler; sözel, sayısal ve eşit ağırlık olarak hesaplanıyor.
Türkiye'de lisansüstü eğitim için ALES puanı yüksek lisansa kabul almak için en önemli başvuru kriterlerin başında geliyor. Tüm üniversite programları, yüksek lisansa kabul için belirli bir ALES puanı talep eder.
Ayrıca, ALES puanı, Türkiye'de doktora programlarına kabul ve akademik pozisyonlara başvurularda da büyük öneme sahiptir. Bu nedenle, Türkiye'de yüksek lisans yapmak isteyen adaylar için ALES puanı zorunlu bir kriter olarak öne çıkıyor.
Yurtdışında Yüksek Lisans Başvuru Süreçleri
Yurtdışında yüksek lisansa başvurmak, Türkiye'deki yüksek lisans başvuru süreçlerinden bazı yönleriyle farklılık gösteriyor. Örneğin, ALES gibi Türkiye'ye özgü sınavlar yerine, uluslararası standartlara sahip farklı sınavlar ve başvuru kriterleri yer alıyor.
Yurtdışı Üniversitelerinin Yüksek Lisans Başvuru Şartları
Yurtdışında yüksek lisans başvurusu şartları arasında yeterlilik sınavları, dil belgesi ve yüksek lisans kabulü için belirli mektuplar gerekiyor. Yurtdışı yüksek lisans belgeleri için gerekli olabilecekler şu şekilde sıralanabilir;
- Lisans diploması ve transkript
- Dil yeterlilik belgesi (TOEFL, IELTS gibi)
- Motivasyon mektubu ve referans mektupları
- Bazı ülkelerde GRE veya GMAT gibi uluslararası kabul gören sınav sonuçları
Bu yüzden yurtdışı yüksek lisans başvurularında ALES sınavı herhangi bir geçerliliğe sahip olmamakla beraber girmeniz gereken diğer akademik bilgiyi ölçen sınavlar bulunmaktadır.
ALES ve Yurtdışı Üniversiteleri Arasındaki İlişki
Peki, ALES puanı yurtdışındaki üniversitelerde kabul edilir mi? Bu soruya genellikle “hayır” cevabı verilebilir. ALES, Türkiye'ye özgü bir sınav olduğu için yurtdışındaki hemen hemen her üniversite başvuru süreçlerinde bu sınavı talep etmez. Bunun yerine, uluslararası sınavlar ve diğer akademik kriterler ve başarılar dikkate alınır. Ancak, bazı istisnai durumlarda, Türkiye ile akademik işbirliği yapan belirli ülkelerin üniversitelerinde ALES puanı geçerli olabilir.
ALES Yurtdışında Geçerli mi?
Ales'in yurtdışında yüksek lisans başvuru sürecinde özel durumlar dışındaki herhangi bir üniversitede geçerliliği bulunmamaktadır. Ancak ALES benzeri bazı sınavlar yüksek lisans başvurusu sırasında sizlere kabulde bir gereklilik olarak sunulmaktadır.
ALES Puanı ile Kabul Eden Yurtdışı Üniversiteleri
ALES, dünya çapında kabul edilen bir sınav değildir. Bununla birlikte, Türkiye ile sıkı akademik işbirlikleri olan bazı ülkeler, sınırlı sayıda üniversitede ALES puanını kabul edebilir. Ancak, ALES puanı ile yüksek lisans kabul eden üniversiteler oldukça nadirdir ve genellikle öğrencilerden ek sınav sonuçları (GRE veya GMAT gibi) talep edilir.
ALES Yerine Kabul Edilen Alternatif Sınavlar Nelerdir?
Yurtdışındaki üniversiteler, akademik yeterliliği ölçmek için genellikle GRE (Graduate Record Examination) veya GMAT (Graduate Management Admission Test) gibi uluslararası geçerliliğe sahip sınavlar talep etmektedir.
Bu sınavlar, ALES'e benzer şekilde, öğrencilerin analitik, sözel ve sayısal yeteneklerini ölçerler ve bu sınavlar İngilizce formatta düzenlenmektedir.
Özellikle ABD, Kanada ve birçok Avrupa ülkesi, lisansüstü başvurularda bu sınav sonuçlarına göre kabul sunmaktadır. GRE,hemen hemen birçok alanda yapılan yüksek lisans başvurularında yaygın olarak kabul görürken, GMAT daha çok işletme ve finans alanlarında tercih edilen bir sınav olarak biliniyor.
Yurtdışında Yüksek Lisans Yapmak İçin Gerekli Olabilecek Sınavlar
Yurtdışı yüksek lisans başvurusu sırasında gereken GRE ve GMAT dışında başka çeşitli sınavlar yer alıyor. Bu sınavların büyük bir çoğunluğu dil yeterliliğini gösterebileceğiniz sınavlar olarak öne çıkıyor.
TOEFL ve IELTS
TOEFL (Test of English as a Foreign Language) ve IELTS (International English Language Testing System), İngilizce eğitim veren kurumlarda yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin dil yeterliliğini ölçmek için gerekli olan sınavların başında geliyor. Avrupa, ABD ve Kanada üniversiteleri başta olmak üzere çoğu üniversite, başvuran öğrencilerin İngilizce seviyelerinin istenilen düzeyde olup olmadığını bu sınavlar aracılığı ile ölçmektedir.
TestDAF, Goethe, ÖSD, TELC
Almanya'da ya da Almanca konuşulan ülkelerde yüksek lisans yapmak isteyen öğrenciler için TestDAF, Goethe, ÖSD ve TELC gibi Almanca yeterlilik sınavları İngilizce eğitim vermeyen kurumlar için bir gereklilik olarak öne çıkmaktadır. Bu dil sınavları, öğrencilerin Almanca dilinde eğitim alabilecek seviyede olup olmadıklarını ölçen ve uluslararası geçerliliği olan sınav türleridir.
Sonuç olarak, yurtdışındaki çoğu üniversite, ALES yerine uluslararası kabul gören sınavlar ve akademik başarı kriterlerine dayanarak yüksek lisans başvurularını kabul etmektedir. Yurtdışında yüksek lisans başvuruları için en önemli adım, başvurmayı düşündüğünüz üniversitenin şartlarını dikkatlice incelemektir. Dil yeterliliği, GRE veya GMAT gibi sınavlar ve akademik performans yüksek lisans kabulünün önemli unsurları arasında yer alacaktır.
Siz de yurtdışında yüksek lisans yapmaya adım atmak istiyorsanız ELT'nin yurtdışı yüksek lisans programlarına göz atabilir, yurtdışı yüksek lisans programları hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.