Amerika'da Üniversite Okumak

Yurtdışında üniversite okumak için tercih edilen ülkelerin başında gelen Amerika, dünyanın en ünlü üniversitelerinin büyük bir kısmına ev sahipliği yapar. Günümüzde alanında öncü Amerika üniversiteleri, dünyadaki birçok üniversitenin eğitim sistemine ilham vermektedir. Bir göçmen ülkesi olan Amerika, dünyanın hemen hemen her yerinden gelen uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapmaktadır. Başarılı bir akademik kariyere ilk adımı atmak, prestijli eğitim kurumlarında kendi alanınızla ilgili eğitim almak ve iş hayatında bir adım öne geçmek için Amerika’da üniversite okumak iyi bir tercih olacaktır.

Neden Amerika Üniversiteleri?

Yurtdışında eğitim almaya karar vermek kadar, bu eğitimi nerede alacağınıza karar vermek de çok önemlidir. Amerika’da üniversite eğitimi almak birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Üniversite eğitiminizi nasıl ve nerede alacağınıza karar verirken bu avantajları dikkatle incelemenizi öneriyoruz.

Üniversite sınavı stresine girmenize gerek yok!

Amerika’da üniversite eğitimi almak için Türkiye’de üniversite sınavını kazanmış olma şartı aranmıyor. Lise diplomanız ve not ortalamanız ile üniversitelere başvuru yapabilirsiniz. Lise eğitiminizin son yılında üniversite sınavına hazırlanmak yerine, dil eğitimi ve diğer akademik hazırlıkları tamamlamanız, kendinizi bir Amerikan üniversitesinde eğitim almaya hazırlamanız çok daha kolay ve mantıklı olacaktır.

Amerikada istediğiniz bölümde YÖK denkliği alarak okuyabileceksiniz.

YKS sonucuna göre idealinizdeki bölüme ya da üniversiteye yerleşemediyseniz üzülmenize gerek yok. Amerika üniversiteleri, Türkiye’de üniversite sınavı ile bir bölüme yerleştirilme şartı aramamaktadır. Lise diplomanız yeterlidir. Lise diplomanıza göre tercih edeceğiniz herhangi bir bölümde üniversite eğitimi alabilirsiniz. Hangi liseden ya da lise türünden mezun olduğunuzun önemi yoktur. Meslek lisesi, ya da imam hatip lisesi mezunu olsanız da Amerika üniversitelerinde dilediğiniz bölümde eğitim alabilirsiniz. Amerikan üniversiteleri YÖK tarafından tanınmakta ve diplomalarına denklik verilmektedir.

Amerika’da dünya çapında prestij ve kabul gören üniversitelerde eğitim alacaksınız.

Dünya üniversite derecelendirme sıralamalarına baktığınızda ilk sıralarda ve her kategoride en çok Amerikan üniversitelerinin olduğunu görürsünüz. Amerika üniversiteleri prestij, kalite, üretkenlik, uluslararası tanınırlık gibi birçok farklı kriterde dünyanın en iyi üniversitelerindendir. Amerika’da üniversite eğitimi almış olmanın avantaj ve ayrıcalıklarını yaşamınız boyunca hissedeceksiniz.

Hem Türkiye’de hem de yurtdışında üst düzey kariyer olanakları sizi bekliyor.

Bir Amerikan üniversitesinden alacağınız diploma ile dünyanın her yerinde tercih edilir, fark edilir, saygın bir kariyer oluşturabilirsiniz. Bir Amerikan üniversitesinden mezun olduğunuzda sizle aynı bölümde okumuş olan on binlerce adayın önüne geçebilir, çok daha aranan ve tercih edilen bir aday olabilirsiniz. Amerika’da bir üniversite diploması alan pek çok kişi dünyanın en önemli global şirketlerinde görev almakta, kariyer yapmaktadır.

Amerika üniversiteleri Türkiye’deki vakıf üniversitelerine kıyasla çok daha avantajlıdır.

Bir vakıf üniversitesinde okumuş olmak ya da o üniversitenin diplomasına sahip olmak çoğu zaman size bir ayrıcalık sağlamaz, sıradan bir üniversite mezunu olmaktan ileri götürmez. Türkiye’deki vakıf üniversitelerine ödeyeceğiniz ücretlerle Amerika’da rahatlıkla eğitim alabilir, tüm dünyada geçerli ve prestijli bir diplomanın sahibi olarak hem Türkiye hem de yurtdışında daha büyük bir kariyer hedefleyebilirsiniz.

Kültürel donanım ve bireysel gelişim avantajları

Amerika’daki üniversiteler, size sadece iyi bir eğitim ve diploma kazandırmakla kalmıyor, aynı zamanda çok güçlü bir kültürel gelişim ve özgüven geliştirme dönemi yaşamanızı sağlıyor. İçinde bulunacak olduğunu çok kültürlü enternasyonel toplum geniş bir vizyon edinmenizi, diğer kültürler ve milliyetler ile rahatlıkla iletişim kurabilmenizi ve tüm dünyaya rahatlıkla entegre olabilmenizi sağlıyor.

Araştırma Olanakları

Pek çok Amerikan üniversitesi, araştırma imkanlarını destekleyen donanımlı laboratuvarlara ve kütüphanelere sahiptir. Üniversitelerde öğrenciler, son teknoloji araç ve gereçlerle eğitim alır.

Amerika’da yaşayacaksınız!

Amerika, fırsat ve rüyalar ülkesidir. Siz de üniversite döneminizi bu ülkede yaşayabilir, Amerikan yaşam tarzını doğrudan tecrübe edebilirsiniz. Dünyanın en ünlü eyalet ve şehirlerini görebilecek, yaşam boyu anlatılacak anı ve dostluklara sahip olacaksınız. Amerika’da üniversite deneyimi size tüm dünyada yaşama entegre olabilme vasfı kazandıracak.

Amerika Üniversite Eğitim Sistemi ve Süresi

Amerika’da üniversite okumadan önce Amerika yüksek öğrenim sistemini bilmeniz sizin akademik eğitim yolculuğunuzda ne yapacağınıza karar vermeniz açısından önemlidir. Amerika üniversiteleri, birbirinden farklı ekollere sahiptir. Bu yüzden Amerika üniversitelerinin eğitim sistemlerinin ve müfredatlarının birbirinden farklılık göstermesi olasıdır. Örneğin, bazı Amerika üniversitelerinde mühendislik eğitimi daha çok teori temelli olabilirken bazı üniversitelerde bu eğitim daha pratik temellere dayanabilir.

Amerika, oldukça büyük bir ülkedir, eyalet sistemine sahip olması da üniversiteler arasında bazı farklılıkların görülmesine neden olabilir. Ancak Amerika üniversitelerinde farklılıklar olduğu gibi bazı konularda temel benzerlikler de mevcuttur.

Amerika’da lisans eğitim süresi 4 yıldır. Öğrencilere üniversiteden mezun olduklarında bölümlerine göre diplomalarına Bachelor of Arts veya Bachelor of Science derecesi eklenir. Bu iki derece öğrencinin sözel veya sayısal bir bölümden mezun olduğunu belirtir.

Amerika üniversiteleri eğitim sisteminde ilk yıl öğrenciler bölümlerine de uygun olarak bazı temel dersler almak zorundadır. İlk yıllardaki ders türlerinin çeşitli olması Amerika üniversitelerinin interdisipliner bir çalışma prensibinde olduğunun önemli bir kanıtıdır.

İlerleyen yıllarda öğrenciler bölüm derslerine ek olarak bölüm dışı dersler de alabilirler. Bölüm dışı derslerin sayısı veya seçeneği üniversiteden üniversiteye göre farklılık gösterebilir. Bu sebepten dolayı, Amerika’da lisans eğitimine başlamadan önce üniversitelerin sizin tercih etmeyi planladığınız bölümde nasıl bir eğitim sunduğunu araştırmanız gerekir.

ABD Üniversiteleri

ABD Üniversiteleri: Başarıya Giden Yolunuz
Hayat boyu sürecek eşsiz bir fırsat mı arıyorsunuz? Yüz binlerce uluslararası öğrenci, mükemmel eğitim kalitesi, dünya çapında iş fırsatları ve heyecan dolu bir deneyim için Amerikan üniversitelerini seçiyor. En kaliteli eğitim için Amerika üniversitelerinden herhangi birini seçin ve dünya çapında tanınan bir diplomaya sahip olun.

Üniversite Şehir Açıklama
Arizona State University Tempe, Arizona Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk yüz içindedir.
Westcliff University California Amerika’da İşletme ve MBA eğitimi için çok iyi bir seçenek
California State University California Onlarca lisans ve master bölümüyle Amerika’nın en kalitelilerinden
California Lutheran University California İşletme yüksek lisans programı Amerika’nın en iyi 20 işletme bölümü içerisinde
Florida Institute of Technology Florida Mühendislik bölümleri çok kaliteli olan üniversite Uluslararası öğrencilerin gözdesi
Los Angeles Film School California Dünyanın en iyi film okullarından
Louisiana Tech University Louisiana 130 yıllık üniversite. Güney eyaletlerinin en başarılı mühendislik okullarından
National University California Amerika’da uygun maliyetlerle işletme eğitimi almak için alternatif okullardan
Texas Tech University Texas Amerika’nın en iyi 25 teknik üniversitesinden biri
Manhattan Institute of Management New York Yurtdışında hem okuyup hem de staj yapmak istiyorsanız Manhattan Institute of Management tam size göre.
Concordia University Chicago Chicago İşletme ve MBA eğitimi için en iyi seçeneklerinden biri
Webster University Missouri, California, Florida Orta Batıdaki en iyi üniversiteden biri
Academy of Art University San Francisco 1929’da kurulan Amerika Birleşik Devletleri’nin en köklü sanat, tasarım ve oyunculuk akademilerinden
Northeastern University Boston, Mashachusetts Mimarlıktan iletişime kadar bir çok bölümde eğitim alabileceğiniz ABD’nin en iyi özel üniversitelerinden

Amerika'da Community College

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yüksek öğrenimin önemli bir parçası olan Community College’lar, Türkiye’deki eğitim sisteminde Yüksek Okullara benzerliği ile dikkat çekmektedir. Amerika’da lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler, iki yıl Community College eğitiminin ardından lisans düzeyinde üniversitelere transfer olup eğitimlerini tamamladıktan sonra o üniversitenin mezun öğrencisi olarak kabul edilirler.

Community College’larda verilen ilk 2 yıldaki eğitiminin temel amacı, öğrencileri mesleki eğitim modülleri ile iş hayatına hazırlamaktadır. Bu okulların en büyük avantajlarından biri de eğitim masraflarının daha uygun olmasıdır. Bunun yanında kabul şartları, 4 yıllık lisans başvurularına göre daha esnektir. Bu sebeple her yıl binlerce öğrenci, Amerika’da eğitime başlamak için Community College’lara başvuru yapmaktadırlar. Amerika’da eğitim alabileceğiniz en popüler ve kaliteli Community College listesini aşağıda görebilirsiniz.

Amerika’nın Popüler Community College Listesi

Üniversite Şehir Açıklama
Baruch College New York Psikoloji, Film Çalışmaları ve Sahne Sanatları gibi alanlarda sertifika ve lisans programları
Dean College Franklin, Massachusetts 2018 yılında Amerika’nın en iyi Community College’larından biri seçildi
Citrus College Glendora, California 100 yılı aşkın köklü tarihiyle Amerika’lı öğrencilerin de gözdesi prestijli bir okul
Diablo Valley College Pleasant Hill, California Mühendislik ve mimarlık bölümleriyle ön plana çıkan okul muhteşem kampüsüyle ön planda
Broward College Fort Lauderdae, Florida Florida’nın en güzel sahil şehirlerinden birinde yer alan okul uygun harç ücretleriyleön planda
Foothill De Anza College Cupertino, California, Los Altos Hill Bir çok üniversiteye transfer olanağı sunan okulda onlarca bölüm seçeneği bulunmakta
Fisher College Boston, Massachusetts 2 yıl ya da 4 yıl eğitim alabileceğiniz okul aynı zamanda kısa süreli sertifika programları sunmakta
Santa Monica College Santa Monica, California Amerika’nın en kapsamlı ve popüler yüksek okullarındandır
Orange Coast College Costa Mesa, California Türkiye maliyetleriyle eğitim alabileceğiniz konaklama seçenekleri geniş bir okul
Seattle Central College Seattle, Washington Batı yakasının en büyük okullarından ve 4 yıllık üniversite transferlerinde üstün başarı

Amerika’da Community College ve Üniversite Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Amerika, yüksek öğrenim sisteminde üniversite ve kolej olmak üzere iki temel kurum yer alır. Community College olarak tanımlanan eğitim kurumları, Türkiye’deki Yüksek Okullar ile benzer bir eğitim prensibine sahiptir. Community College sisteminde, öğrenciler iki yıllık bir eğitim süresinin ardından üniversitelere geçiş yapabilir. Bu 2+2 sistemi ile öğrenci alanıyla alakalı hem teorik hem de pratik temelli dersleri görebilir.

Bazı öğrenciler ise sadece iki yıllık Community College eğitimini tamamlayarak ilgili bölüm için sertifikaya veya diplomaya sahip olabilir. Community College sisteminde öğrenciler tercih ettikleri bölümün pratik kısmını daha hızlı bir şekilde öğrenebilir ve iş hayatına daha hızlı atılabilirler. Akademik alanda ilerlemek isteyen öğrenciler için üniversitede eğitimi tamamlamak ise büyük önem taşır. Akademik alanda ilerlemek isteyen öğrenciler, Amerika üniversitelerinde yüksek lisans yapabilir.

Community College ve üniversite arasındaki temel farklar ise şöyle maddelenebilir;

  • Her iki eğitim kurumunun da sunduğu diploma dereceleri ve program türleri farklıdır. Community College’tan aldığınız diplomanın Türkiye eğitim sistemindeki karşılığı ön lisans diplomasıdır.
  • Community College ve üniversite arasındaki bir diğer önemli fark ise maliyettir. Eğitim süresinin azlığı ve diplomasının kapsamı nedeniyle Community College’ta eğitim almak daha uygun maliyetlidir. Bu yüzden birçok öğrenci ilk olarak Community College ile Amerika’da eğitime adım atarlar daha sonrasında ise üniversiteye geçiş yapabilirler.
  • Kabul koşulları bir diğer temel farklılıktır. Community College için beklenen kabul koşulları üniversitelere göre çok daha azdır. Örneğin, birçok Amerikan üniversitesi öğrencilerden ACT veya SAT sınavından belirli bir puan alma şartı koşar.
  • Sınıf mevcudu da üniversite ve Community College arasındaki diğer temel farklardan sayılabilir. Community College’lar daha butik yapıdayken üniversiteler öğrenci yoğunluklarından dolayı daha fazla sınıf nüfusu yoğunluğuna sahiptir. Özellikle, amfi derslerinde öğrenci sayısı çok daha fazladır.

Amerika Üniversiteleri Kabul ve Başvuru Şartları

Türkiye’den Amerika’ya okumak için gitmeden önce Amerika üniversitelerinin başvuru şartlarını karşılamanız gerekir. Amerika üniversiteleri başvuru şartlarının bazıları tüm üniversiteler tarafından öğrenciden istenir. Ancak bazı kabul şartları kurumdan kuruma farklılık gösterebilir. Amerika’da üniversite okumak için tamamlamanız gereken kabul şartları İngilizce dil yeterliliği ve SAT sınavıdır.

İngilizce Dil Yeterliliği

Dil yeterliliği, Amerika’da üniversite okumak için olmazsa olmazdır. Amerika üniversiteleri İngilizce dilinde eğitim verir. Lisans düzeyindeki öğrencilerin tamamının İngilizce okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinin akademik seviyede olması beklenir. Amerika’da üniversite okumak için İngilizce seviyenizin en az B2 olması beklenir. Ancak derslerin takibine ve seçtiğiniz bölüme bağlı olarak İngilizce seviyenizin B2’nin üstünde olması önerilir.

Amerika’da İngilizce eğitim almak için üniversitelerin tamamı uluslararası öğrencilerden TOEFL veya IELTS sınavında yeterli bir başarı skoruna sahip olmasını bekler. Bu sınavlardan beklenen skor aralıkları üniversitelere göre değişiklik gösterebilir.

SAT (Scholastic Assessment Testing)

SAT ise hemen hemen birçok Amerika üniversitesi için gerekli bir sınavdır. SAT (Scholastic Assessment Testing) akademik seviyede eğitim almayı isteyen lise mezunlarının girmesi gereken bir yeterlilik sınavıdır. SAT sınavı Türkiye’deki ALES sınavına benzer bir yapıya sahip olsa da mantık açısından Türkiye’deki herhangi bir sınavla karşılaştırılması doğru olmayabilir.

SAT sınavında sayısal ve sözel olmak üzere iki bölüm mevcuttur. Sözel bölümde İngilizce okuma ve anlama sorularını yapmanız beklenir. Sayısal bölümde ise öğrenciler temel matematik sorularından sorumludur. Yılda yedi kez yapılan SAT sınavından aldığınız skor ile Amerika üniversitelerine başvuru yapabilirsiniz. Elbette az sayıda da olsa bazı Amerikan üniversiteleri SAT puanı aramaz.

AP (Advancement Placement)

Amerika’da üniversite okumak için AP sınavı sizin rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlar. AP sınavı, SAT sınavından farklı olarak öğrencilere Amerika’da bir üniversiteye yerleşme şansı vermesinin yanı sıra başarılı olunan temel dersleri saydırmaya da yarar. AP sınavında ders saydırma mümkün olduğu için öğrencilerin sorumlu olduğu konular SAT sınavına göre farklılık gösterir.

AP sınavının bölümleri şu şekildedir;

Matematik ve Pozitif Bilimler

  • Calculus (Calculus AB ve Calculus BC)
  • Statistics (İstatistik)
  • Biology (Biyoloji)
  • Chemistry (Kimya)
  • Physics (Fizik) (Fizik B, Fizik C: Elektrik ve Manyetizma, Fizik C: Mekanik)

İngiliz Dili ve Edebiyatı

  • English Literature and Composition (İngiliz Edebiyatı ve Kompozisyon)
  • English Language and Composition (İngilizce Dil ve Kompozisyon)

Sosyal Bilimler

  • Psychology (Psikoloji)
  • Economics (Ekonomi) (Microeconomics & Macroeconomics)
  • Government and Politics (Siyasal Bilimler ve Kamu Yönetimi)
  • History (Tarih) (World History, U.S. History, European History)

Sanat ve Müzik

  • Art History (Sanat Tarihi)
  • Music Theory (Müzik Teorisi)
  • Studio Art

Yabancı Diller

  • French Language and Culture (Fransızca Dil ve Kültür)
  • Spanish Language and Culture (İspanyolca Dil ve Kültür)
  • Chinese Language and Culture (Çince Dil ve Kültür)
  • German Language and Culture (Almanca Dil ve Kültür)
  • Italian Language and Culture (İtalyanca Dil ve Kültür)
  • Japanese Language and Culture (Japonca Dil ve Kültür)

AP sınavı, hem okumayı planladığınız bölümün giriş derslerinden muaf olmanızı sağlar hem de prestiji yüksek Amerika üniversitelerinde veya community college’larda eğitim görmenize imkân verir.

SAT (Scholastic Aptitude Test) hakkında detaylı bilgi için taklıyanız

AP Testi (Advanced Placement) hakkında detaylı bilgi için taklıyanız

Lise Diploması ve Transkript

Amerika’da üniversite okumak için lise MEB onaylı lise diplomanızın olması gerekir. Lisede eğitiminizi tamamladığınızı gösteren diploma ve transkript ile Amerika üniversitelerine başvuru yapabilirsiniz. Lise transkriptiniz ise bazı Amerika üniversitelerinin sizi kabul etmesi açısından önemlidir. Almış olduğunuz derslerin sayısı ve türü, üniversiteye kabulde doğrudan etkili olabilir.

Amerika Üniversitelerine Yatay Geçiş Mümkün mü?

Amerika’da üniversite okumak isteyen Türk öğrenciler, Türkiye’deki üniversite eğitiminin bir kısmında Amerika’da üniversite okuma şansına sahiptir. Amerika’daki üniversitelere yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerden, not ortalamaları ve İngilizce yeterlilikleri gibi belirli kriterleri karşılamaları beklenir. Yataş geçiş başvuru sürecinde, öğrencilerin daha önce aldıkları derslerin transkriptleri incelenir ve ders içeriklerinin uyumlu olup olmadığı değerlendirilir. Bu şartları sağlayan öğrenciler, yatay geçiş hakkı kazanabilir. Amerika üniversitelerine yatay geçiş hakkında daha fazla bilgi almak için ÖSYM’nin mevzuatlarını kontrol etmeniz gerekir.

Amerika'da Üniversite Eğitiminin Maliyeti

Ortalama 3000’den fazla üniversitenin olduğu Amerika’da üniversitelerin ücretleri de çok değişkendir. Ama genel bir fikir oluşturması amacıyla, standart bir üniversitede eğitim almanızın yıllık maliyetinin 15.000 – 20.000 USD arasında olabileceğini söyleyebiliriz. Yüksek okullarda (Community Colleges) bu rakam 12.000 – 15.000 USD arasında olmaktadır. Amerika’da bir yıllık barınma ve cep harçlığı ihtiyacınız da ortalama 10.000 – 15.000 USD arasında olacaktır.

Sonuç olarak, Amerika’da bir yıl eğitim almanın ve yaşamanın maliyeti ortalama 25.000-30.000 USD’dir. Amerika’da öğrencilere sadece kampüs içinde çalışma izni verilir. Kampüs içinde öğrenciler okul dönemi boyunca haftada 20 saat çalışabilirler. Öğrencilerin kampüs dışında çalışmaları kanunen mümkün değildir.

Amerika Üniversitelerine Başvuru Tarihleri

Amerika’da üniversite eğitimine 4 yıllık bir üniversiteden başlamak istiyorsanız, başvuru sürecinizi bir yıl öncesinden, lise son sınıfın ilk döneminde başlatmalı ve gerekli sınavlara girmelisiniz. Community College’lar için başvurular daha kolaydır ve çok daha kısa sürede cevaplanır. Eğer İngilizce seviyeniz yeterli değilse veya gerekli sınavlarda yeterli skoru alamıyorsanız, ELS veya Kaplan International tarafından düzenlenen eğitim programlarına katılarak hem İngilizce dil becerilerinizi geliştirebilir, hem de doğrudan üniversiteye yerleştirme hizmetinden yararlanabilirsiniz. Hazırlık programlarının başlangıç tarihlerini hakkında detaylı bilgi için size en yakın ELT ofisi ile iletişime geçebilirsiniz.

Amerika’da Üniversite Okumak İçin Hangi Evraklara Sahip Olmalısınız?

Amerika’da üniversite okumak için üniversitelerin sizden beklediği sınavlardan yeterli skor almanın yanı sıra Amerika öğrenci vizesi için belirli belgeleri de hazır etmeniz gerekir. Bu belgelerin bir kısmı üniversiteye kabul almak bir kısmı ise öğrenci vizesi almak için gereklidir.

Amerika’da üniversite okumak için gerekli kabul belgeleri:

SAT sonucu

TOEFL veya IELTS skoru

Tavsiye mektubu

Motivasyon mektubu

Amerika öğrenci vizesi almak için gerekli belgeler:

Pasaport

Biyometrik fotoğraf

Finansal durum yeterlilik belgesi

Amerika’da Konaklama

Amerika’da okuyan öğrenciler için konaklama seçenekleri temel olarak üçe ayrılır. Her bir konaklama türünün kendine ait avantajları mevcuttur.

Kampüs İçi Yurtlar

Kampüs içi konaklama, birçok üniversite öğrencisi için ideal bir konaklama türüdür. Kampüs içi yurtta konaklama türü, kampüs hayatına kolayca uyum sağlamak isteyen öğrenciler için iyi bir tercihtir. Öğrenciler, tek kişilik, iki kişilik veya 3-4 kişilik oda seçenekleri arasından tercih yapabilir. Bazı kampüs içi yurtlarda yemek hizmeti sunulmazken, bazılarında sabah ve akşam yemekleri olabilir. Kampüs içi konaklama, üniversitedeki sosyal etkinliklere ve akademik kaynaklara kolay erişim sağlar.

Özel Yurtlar

Kampüs dışında yer alan özel yurtlar, yurdun özelliklerine bağlı olarak öğrenciler için ekonomik bir konaklama imkânı sunar. Özel öğrenci yurtları, apart şeklinde olduğu gibi paylaşımlı oda seçeneklerine de sahiptir. Özel yurt tercih ederken toplu taşımaya ve üniversiteye yakın bir konum size ulaşım açısından avantaj sağlayacaktır.

Öğrenci Evleri

Daha bağımsız bir öğrencilik hayatı isteyenler için öğrenci evleri iyi bir seçenektir. Dilerseniz arkadaşlarınız ile dilerseniz tek başınıza bütçenizin el verdiği ölçüde bir daire kiralayabilirsiniz. Öğrenci evleri size tam bir konfor alanı sunsa da bu konaklama seçeneğinde giderleriniz artacağı gibi yemek ve ev işi gibi günlük rutinlerinizi de sizin karşılamanız gerekir.

Amerika’da Üniversite Okurken Çalışma İmkânı

Amerika’da okumak bir öğrenci için oldukça prestijli bir durum olsa da eğitim masrafları bazen uluslararası öğrenciler açısından zorlayıcı olabilir. Ancak, eğitim masraflarının bir kısmını karşılamak part-time çalışarak karşılamak öğrenciler açısından mümkündür.

Amerika’da üniversite okuyan öğrenciler, öğrenci vizesi ile kampüs içi part-time çalışma imkanına sahiptir. Ancak, her öğrenci vizesi Amerika’da okurken çalışma imkânı sunmaz. F1 ve J1 vizesine sahip uluslararası öğrencilerin çalışmak için izin alması gerekir.

F1 vizesine sahip öğrenciler haftada derslerin olduğu dönemde 20 saate kadar kampüste part-time çalışabilir. Tatil döneminde ise bu süre iki katına çıkar, yani haftalık 40 saate kadar çalışabilirsiniz. M1 vizesine sahip öğrencilere herhangi bir yerde yasal çalışma izni verilmez.

Sonuç olarak, F1 öğrenci vizesine sahip öğrenciler, kampüs içinde haftada 20 saat, tatillerde ise 40 saate kadar çalışabilir. Kampüste part-time çalışmak isteyen öğrenciler, okul yetkilileri (DSO) ile iletişime geçerek kampüs içinde uygun iş bulabilir. Part-time çalışmaya başlayan öğrencilere Sosyal Güvenlik Numarası (SSN) verilir.

Amerika’da Yaşam Şartları ve Sosyal Hayat

Amerika, yüzölçümü açısından dünyanın en büyük ülkeleri arasında yer alır. Ayrıca ülkenin eyalet sistemi ile yönetilmesi de ülke içinde birçok çeşitliliği keşfetmenize olanak sağlar.

Bu eyalet sistemine de bağlı olarak ülkedeki yaşam şartları bir noktadan diğerine farklılık gösterir. Bu durumun en açık kanıtlarının başında vergilendirme gelir. Örneğin bazı Amerikan eyaletlerinde vergi %0 oranındayken bu oran bazı eyaletlerde %20 dolayındadır.

İklim koşulları da yine yaşam şartlarındaki farklılık arasında sayılabilir. Kuzey ve güney eyaletler arasında iklim farklılıkları oldukça farklıdır. Bu yüzden üniversite okuyacağınız eyaletin özelliklerini mutlaka bilmeniz gerekir.

Amerika’da Yaşam Masrafları Nasıl?

Amerika’da yaşam masrafları için net bir fiyat aralığının verilmesi oldukça zordur. Ülkenin oldukça büyük olması ve eyaletlerin farklılıkları net bir aralık verilmesini güçleştirir. Ancak bir öğrenci için yaşam masrafları yıllık 10.000 – 25.000$ arasında değişkenlik gösterir. Elbette bu miktar sizin yaşam tarzınıza bağlı olarak farklılık gösterecektir.

Amerika’da Sosyal Hayat

Amerika’da üniversite okumak bir öğrenci için akademik kariyerinde ilerlemenin yanı sıra birçok sosyal olanağa erişmesini de mümkün kılar. Amerika’da sosyal hayat Avrupa ülkelerine göre daha canlıdır. Elbette sosyal hayatın hareketliliği eyaletlere ve hatta eyaletlerdeki şehirlere göre değişkenlik göstermektedir.

Öncelikle, Amerika üniversitelerinin birçoğunda güçlü bir kampüs yaşamı vardır. Kampüslerdeki kulüplere katılım sağlayarak hem sevdiğiniz bir hobide kendinizi ilerletebilir hem de yeni arkadaşlıklar kazanabilirsiniz.

Üniversitelerde sıklıkla futbol maçları, konserler, film geceleri ve temalı partiler gibi sosyal etkinlikler de sıkça düzenlenir. Elbette kampüs dışında da bu etkinlikler düzenleniyor.

Ayrıca hobilerinize ve ilgi duyduğunuz spor ve sanat dallarına bağlı olarak sayısız etkinliği de keşfetmeniz mümkün.

Ayrıca bahar tatilleri de öğrencilere birçok etkinlik şansı sunar. Bu tatil döneminde dilerseniz Amerika’nın diğer eyaletlerini keşfedebilir dilerseniz yaz partilerine katılabilirsiniz.

Amerika'da Üniversite Konusunda ELT Size Mükemmel Bir Çözüm Sunuyor!

600 den Fazla Üniversite İçinden Tercihinizi Yapın!

ELT ile Amerika’da üniversite eğitimi almanın en büyük artısı şartlı kabul avantajıdır. ELT, Amerika’nın en büyük eğitim zincir eğitim kuruluşu ELS ile işbirliği halindedir.

ELT, tercih ettiğiniz üniversiteye başvurunuzu yaparak adınıza şartlı kabul alıyor. Sahip olduğunuz şartlı kabul ile dil eğitiminize bir üniversite kampüsünde başlıyor, hazırlık eğitiminizi bir üniversite öğrencisi olarak sürdürüyorsunuz. Üstelik partner okulumuz ELS bünyesinde eğitim alan öğrenciler, birçok üniversite için TOEFL sınavına girmek zorunda kalmadan üniversiteye başlayabiliyor.

Amerika’da İngilizce Kursları & Üniversite Hazırlık Programları hakkında detaylı bilgi

Sık Sorulan Sorular

Üç binden fazla üniversitenin olduğu Amerika'da üniversitelerin ücretleri de kendi aralarında büyük değişiklikler gösterebilmektedir. Yine de genel bir fikir oluşturması amacıyla, standart bir üniversitede eğitim almanızın yıllık maliyetinin 15.000 – 25.000 USD arasında olabileceğini söyleyebiliriz. Yüksek okullarda (Community Colleges) bu rakam 10.000 – 15.000 USD arasında olmaktadır.
Amerika üniversitelerinde lisans eğitimi (Bachelors Degree) dört yıl, yüksek okullar (Community College) ise iki yıldır.
Hayır. Amerika’da üniversite okumak için lise diplomanızın olması gerekir. Amerika üniversiteleri YKS yerine SAT sınavından alınan puanı kabul eder.
Amerika’da üniversite okumak ücretlidir. Ancak üniversite masraflarınızın karşılanması için burs seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Amerika’da burslu üniversite okumak oldukça yaygındır. Öğrenciler birçok kuruluşun verdiği burs imkanından yararlanabilir.
Amerika üniversitelerinin prestiji tüm dünyada bilinir. Amerika’da üniversite okumak için kendi ilgi ve yeteneğinize göre birçok bölüm seçebilirsiniz. Ancak bazı bölümlerin popülaritesi oldukça yüksektir. Amerika üniversiteleri popüler bölümleri; tıp, sağlık bilimleri, mühendislik (bilgisayar mühendisliği), işletme, İngiliz dili ve edebiyatı ve psikolojidir.
Evet. Amerika’da bağımsız araştırma kuruluşları tarafından ilk 400’de yer alan Amerikan üniversiteleri YÖK tarafından tanınır ve diplomanıza denklik verilir.

Hemen Ücretsiz Bilgi Al

feltom
Felca
EnglishUK
British Council
ialc
UED
Quality English
icef