İçindekiler
DSH Sınavı Nedir?
DSH Sınavı, Almanya’da bir üniversiteye kabul edilmek isteyen uluslararası öğrencilerin Almanca dil seviyelerini belirlemek için uygulanan bir dil sınavıdır. Bu sınav, Almanya’daki yükseköğretim kurumlarına giriş için gereken en önemli dil yeterlilik sınavlarından biridir. DSH sınavı, öğrencilerin Almanca dilinde akademik düzeyde dersleri takip edebilecek, anlayabilecek ve yazılı-sözlü olarak kendilerini ifade edebilecek yeterliliğe sahip olup olmadıklarını ölçer.
DSH sınavında başarılı olmanız için Almanca seviyenizin C1-C2 seviyesinde olması gerekir. Öğrenciler, TestDaF sınavından farklı olarak, (TestDaF sınavı dünyadaki bir çok ülkede belirlenen sınav merkezlerinde yapılır) DSH sınavına yalnızca Almanya’da devlet üniversitelerinde girebilirler. Sınava katılmanın koşulu, orta seviye kursuna kadar bütün kursları başarı ile tamamlamış olmanız ve en az 360 ders saati Almanca dersi görmüş olmanızdır.
DSH Sınavı Ne Zaman ve Nerede Yapılır?
DSH sınavı, Alman üniversitelerinde genellikle dönem başlamadan 3-4 hafta önce yapılır ve resmi sınav tarihleri üniversiteler tarafından belirlenir. Bazı üniversitelerden aldığınız DSH sınav sonucu ömür boyu geçerli olabilirken, diğer üniversitelerde bu sonuçların belirli bir geçerlilik süresi bulunmaktadır. Ayrıca, bazı üniversitelerde DSH sınavına en fazla iki kez girebilirken, bazı üniversitelerde bu sınava sınırsız sayıda girme hakkınız vardır.
DSH sınavı, yazılı (Schriftlich Prüfung) ve sözlü (Mündlich Prüfung) olarak iki bölümden oluşur.
Her iki sınavdan toplam en az 67 puan (en fazla puan 100 puandır) alan öğrenciler, DSH(II) belgesini almaya hak kazanırlar. Adaylar DSH(II) belgesi ile, Almanya'daki tüm devlet üniversitelerinin lisans ve yüksek lisans bölümlerine başvuru yapabilirler. Almanya’da yalnızca bazı dil bölümlerine başvurularda DSH(III) sertifikası talep edilebilir. Almanya üniversiteleri sadece TestDaF sınavını kabul edebilirken bazı Alman üniversiteleri sadece DHS sınav sonucunu kabul edebilmektedir. Başvuracağınız üniversitenin hangi sınav sonucunu kabul ettiğini öğrenmek için ELT danışmanlarından detaylı bilgi alabilirsiniz. Almanya’da yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin çokça başvurdukları DHS sınavı, yine Almanya’da lisans eğitimi almak isteyen adayların da başvuracakları üniversiteye göre girmek zorunda oldukları sınavlardandır.
DSH SINAVI YAZILI BÖLÜMÜ İÇERİĞİ (Schriftlich Prüfung)
Yazılı sınav, adayların dinleme-anlama becerisi, okuma-anlama becerisi, dilbilgisi ve yazılı anlatım becerilerini ölçer. Yazılı sınavın süresi 240 dakikadır ve 4 farklı bölümden oluşur.
DSH SINAVI OKUDUĞUNU ANLAMA ve METİN İŞLEME BÖLÜMÜ (Leseverstehen Textbearbeitung)
Adaylara bilimsel bir metin okunur ve bu metin ile ilgili sorular sorulur. Adayların bu soruları kendi cümleleri ile cevaplamaları beklenir, adaylara 6-12 soru yöneltilir. Adaylar okunan metni olduğu gibi sınav kağıdına geçirirse bu bölümde başarılı olamazlar. Bu bölüme hazırlanmanın en iyi yöntemi, bir kitap okumak ve okumayı bitirdikten sonra bu kitapla ilgili bir özet çalışması yapmaktır, böylece kendi cümlelerinizi kurma konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.
DSH SINAVI DİNLEME BÖLÜMÜ (Hörverständnis)
Adaylara okunan bir metin (genellikle güncel konulardan seçilir) hakkında sorular sorulur ve adayların bu sorulara cevap vermeleri beklenir. Yaklaşık 10 dakikalık bir süre içerisinde bu metnin okunması tamamlanır. Okuduğunu anlama ve metin işleme (Leseverstehen und Textbearbeitung) bölümünden farklı olarak adaylar sorulara kendi cümleleri ile cevap vermek zorunda değillerdir. Dinleme bölümünde başarılı olmak için izlenebilecek en iyi çalışma metodu, mümkün olduğu kadar televizyon izlemek ve radyo dinlemektir. Bu şekilde hem güncel konulara karşı bilgi sahibi olur hem de dinlediğinizi anlama becerinizi geliştirebilirsiniz.
DSH SINAVI KOMPOZİSYON YAZMA BÖLÜMÜ (Textproduktion Schreiben, eigene Texte)
Adaylardan genellikle, istatistiki bilgiler ile ilgili, bir grafik çalışması ile ilgili veya belirlenen herhangi bir konu ile ilgili, en az 200-250 cümleden oluşan bir kompozisyon yazmaları istenir. Bu bölümde adayların mümkün olduğu kadar, aynı kelimeler ve bağlaçları kullanarak cümle kurmamaları gerekir. Adaylar her kompozisyon çalışmasında olduğu gibi giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine dikkat ederek bu kompozisyonları yazmalıdırlar. Ayrıca adaylardan, kompozisyonlarını tamamladıktan sonra, verilen konu ile ilgili sözlü olarak yöneltilen birkaç soruya cevap vermeleri beklenir.
DİL BİLGİSİ BÖLÜMÜ (Grammatik)
Bu bölümde adayların, Almanca akademik dil bilgisi ile ilgili soruları cevaplamaları gerekir. Adayların bu bölümde başarılı olmalarının tek yolu bolca alıştırma yapmalarıdır.
DSH SINAVI DEĞERLENDİRMESİ
DSH (I)
%57 ile %67 arasına tekabül eder. Sadece bir kaç belirli Fachochschule veya üniversitelerde belirli bölümlere kabul alabilirsiniz.
DSH (II)
%67 ile %82 aralığındaki puanlamaya tekabül eder. Bu puan ile hemen hemen bütün üniversitelerde bütün bölümlerde eğitim alabilirsiniz.
DSH (III)
%82 den fazlasına tekabül eder. Çok nadir sayıda üniversite, hukuk, sosyoloji veya psikoloji gibi bölümler için DSH(III) ister. Diğer bütün bölümlere(TIP da dahil) kayIt için DSH(II) almanız yeterli olacaktır.
DSH SINAVI SÖZLÜ BÖLÜMÜ İÇERİĞİ (MündlichPrüfung)
DSH yazılı sınavında en az DSH(I) belgesi alan adaylar, DSH sözlü sınavına (MündlichPrüfung) kabul edilirler. Fakat DSH yazılı sınavından (SchriftlichPrüfung), DSH(I) aldıysanız, sözlü sınavdan (MündlichPrüfung) DSH(III) bile alsanız, skorunuz gene DSHI olarak kalacaktır. Buna dayanarak DSH sınavında başarılı olmak isteyen adaylar, yazılı sınavdan (SchriftlichPrüfung), mutlaka DSH(II) almalıdırlar.
Sözlü sınavda (MündlichPrüfung) adaylara, bazı üniversitelerde, okumak istedikleri bölümlerle ilgili herhangi bir konu, grafik veya fotoğraf verilir. Adaylara hazırlanmaları için 10-15 dakika süre verilir. Bu süre içerisinde adaylar, Almanca-Almanca sözlük kullanarak sınava hazırlanabilirler. Adayların başlangıçta kendilerini tanıtmaları ve eğitim hedeflerini belirtmeleri gerekir. Daha sonra adayların, konu ile ilgili sorulan soruları cevaplamaları beklenir. Adayların sorulan soruları anlamamaları durumunda, sorulan soruya başka bir şekilde cevap vermek yerine, sorunun tekrarlanmasını istemesi daha az puan kaybı yaşamalarını sağlayacaktır. Ayrıca adayların hızlı konuşmak yerine, tane tane ve anlaşılır şekilde konuşmaları, hem aksanlarının daha iyi olmasına hem de hata yapma risklerini en aza indirebilmelerini sağlar.
Aşağıdaki tabloda, DSH sınavında yazılı (SchriftlichPrüfung) ve sözlü kısımların, sınav sonucunu nasıl belirlediğini görebilirsiniz. Genel sonuç, asıl sınav sonucudur. Yazılı sınavdan (SchriftlichPrüfung) DSH(II) sonucunu alan adaylar genel olarak sözlü sınavda (MündlichPrüfung) başarılı olurlar. Adaylar DSH sınavının sonucunu 3 gün ila 3 hafta içinde öğrenebilirler.
DSH Sınavına Kimler Katılmalıdır?
Almanya’da lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimi almak isteyen ve eğitim dilinin Almanca olduğu programlara başvurmayı düşünen uluslararası öğrencilerin DSH sınavına katılması gerekmektedir. Aşağıdaki gruplar DSH sınavına katılması gereken başlıca adaylardır:
-
Lisans Programlarına Başvuracak Öğrenciler: Almanya’da bir lisans programına katılmak isteyen öğrencilerin Almanca dil yeterliliklerini kanıtlamaları gerekmektedir. Bu nedenle, lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler DSH sınavına girmelidir.
-
Yüksek Lisans ve Doktora Programlarına Başvuracak Öğrenciler: Almanya’da Allmanca yüksek lisans veya doktora eğitimi almak isteyen öğrenciler, özellikle programın dili Almanca ise, DSH sınavı ile Almanca yeterliliklerini göstermelidir. Bu durum, özellikle sosyal bilimler, hukuk, eğitim gibi alanlarda önemlidir.
-
Öğrenci Değişim Programları İle Gelen Öğrenciler: Almanya’daki üniversitelerle öğrenci değişim programlarına katılmak isteyen ve eğitim süresi boyunca Almanca ders alacak olan öğrenciler de DSH sınavına girmelidir. Bu sınav, değişim süresince öğrencilerin dersleri takip edebilmeleri için gereklidir.
DSH SINAVI KAYIT ŞARTLARI
Üniversiteden üniversiteye göre değişir. Bazı üniversiteler başvuru yapılabilmesi için B2 veya C2 sertifikası isterken, bazı üniversiteler adaylardan herhangi bir sertifika talep etmezler.
DSH SINAVI ÜCRETLERİ
En az 70 Euro en fazla 175 Euro olmak üzere, sınava girmek istediğiniz üniversiteye göre değişir.
Buraya tıklayarak Almanya’da bulunan tüm üniversitelerin DSH sınavı örneklerini ve soruların cevaplarını görebilirsiniz.
DSH sınavına girip eğitim alabileceğiniz okulları görmek için Almanya üniversiteleri sayfamıza göz atabilirsiniz.