İçindekiler
- Neden yurt dışında üniversite eğitimi almalısınız?
- Ülke seçimi yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
- Yurtdışında hangi bölümü okumalıyım?
- Yurtdışında üniversite eğitimi ne kadar sürmektedir?
- Yurt dışında eğitim programlarına başvurunuzu ne zaman yapmalısınız?
- Başvuru için hangi belgeler gerekmektedir?
- Başvuru sırasında yabancı dil bilmek zorunda mıyım?
- TOEFL veya IELTS gibi uluslararası bir sertifikam yok ancak İngilizce seviyem yurtdışında üniversite eğitimi almak için yeterli, yine de başvurabilir miyim?
- Kabul görüşmesine katılmam gerekecek mi?
- Kabul mektubu aldıktan sonra ne yapacağım?
- Öğrenci vizesine başvurmam gerekiyor mu?
- Yurtdışında üniversite fiyatları ne kadar?
- Yurtdışında ücretsiz üniversite okumak mümkün mü?
- Yurtdışında yüksek lisans nasıl yapılır?
- Konaklama seçenekleri nelerdir?
- Yurt dışında okurken çalışabilir miyim?
- Başka sorusu olan?
Yurtdışında üniversite eğitimi konusunda en sık sorulan soruların bir listesini hazırladık. Ülke seçimi, bölüm tercihi, kabul şartları, öğrenci vizesine başvuru, üniversite fiyatları, yüksek lisans nasıl yapılır ve yurt dışında yaşam giderleri gibi konularda merak edilenleri danışmanlarımız sizin için derledi.
İşte, yurtdışında üniversite eğitimi konusunda sıkça sorulan sorular ve yanıtları...
- Neden yurt dışında üniversite eğitimi almalısınız?
- Ülke seçimi yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
- Yurtdışında hangi bölümü okumalıyım?
- Yurtdışında üniversite eğitimi ne kadar sürmektedir?
- Yurt dışında eğitim programlarına başvurunuzu ne zaman yapmalısınız?
- Başvuru için hangi belgeler gerekmektedir?
- Başvuru sırasında yabancı dil bilmek zorunda mıyım?
- TOEFL veya IELTS gibi uluslararası bir sertifikam yok ancak İngilizce seviyem yurtdışında üniversite okumak için yeterli, yine de başvurabilir miyim?
- Kabul görüşmesine katılmam gerekecek mi?
- Kabul mektubu aldıktan sonra ne yapacağım?
- Öğrenci vizesine başvurmam gerekiyor mu?
- Yurtdışında üniversite fiyatları ne kadar?
- Yurtdışında ücretsiz üniversite okumak mümkün mü?
- Yurtdışında yüksek lisans nasıl yapılır?
- Konaklama seçenekleri nelerdir?
- Yurt dışında okurken çalışabilir miyim?
- Başka sorusu olan?
Neden yurt dışında üniversite eğitimi almalısınız?
Yurtdışında okumak çoğu öğrencinin hayalidir.
Yurt dışında okumak; yeni insanlarla tanışmak, yabancı dilinizi geliştirmek, farklı kültürleri tanımak, değişik yerleri görmek, özgüveninizi artırmak ve olaylara farklı açıdan bakabilme fırsatı sunar.
Yurt dışında üniversite eğitimi, yeni bir başlangıç, farklı bir hayata merhaba demek, ilk günlerde yaşanabilecek kaygının ardından muhteşem bir finalle mezun olmak ve fırsatlarla dolu bir kariyere atılan ilk adımdır.
Bazıları için, doğup büyüdüğü yerden ayrılmak ve bilinmeyene doğru yola çıkmak göz korkutucu olsa da, yurtdışında eğitim; kariyer basamaklarını hızla tırmanmanıza ve iş hayatının nasıl işlediğine dair daha geniş bir perspektife sahip olmanıza yardımcı olacak heyecan verici bir deneyimdir.
Yurtdışı edinimleriniz, gittiğiniz ülkeye bağlı olarak değişecektir. Mezuniyetten sonra parlak bir gelecek için kişisel ilgi alanlarınıza ve gittiğiniz ülkenin akademik saygınlığına dayalı bir eğitim alanı seçtiğinizden emin olun.
Ülke seçimi yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
Nerede okuyacağınıza karar vermek kolay bir iş değildir. Kişisel gelişiminizin yanı sıra eğitim masrafları (hem okul ücretleri hem de yaşam giderleri), lisansüstü kariyer planlarınız, öğrencilikte staj ve mezuniyetten sonra iş imkanları, genel güvenlik ve yaşam kaliteniz gibi konuları da ülke seçiminde hesaba katmanız gerekmekte.
Geçmiş yaşam tarzı ve alışkanlıklarınız da unutulmamalı. Büyük bir metropolde mi yoksa şirin bir üniversite kentinde mi yaşamak istersiniz? Dünya standartlarındaki spor tesisleri, sanat ve kültür merkezlerinin varlığı sizin için hayati konular mı? Yaşayacağınız yerin iklim koşulları ve denize olan uzaklığı seçiminizi ne kadar etkiler?
Kendinizi, eğitim görmeye karar verdiğiniz ülke ile doğru eşleştirdiğinizden emin olun.
Bu zor kararı verirken danışmanlık hizmeti verdiğimiz en popüler destinasyonlara göz atmanızı ve yurtdışında üniversite eğitimi konusunda uzmanlaşmış eğitim danışmanlarımızla görüşmenizi öneririz.
Yurtdışında Üniversite Eğitim Alabileceğiniz başlıca ülkeler:
- Almanya'da Üniversite
- Amerika'da Üniversite
- Avustralya'da Üniversite
- Çekya'da Üniversite
- Hollanda'da Üniversite
- İngiltere'de Üniversite
- İrlanda'da Üniversite
- İspanya'da Üniversite
- İtalya'da Üniversite
- Kanada'da Üniversite
- Letonya'da Üniversite
- Macaristan'da Üniversite
- Polonya'da Üniversite
- Rusya'da Üniversite
Yurtdışında hangi bölümü okumalıyım?
Yurtdışında okumak isteyen öğrencilerin en çok kararsız kaldıkları konulardan biri de bölüm seçimidir; çünkü tercih edeceğiniz bölüm, geleceğinizi şekillendirme konusunda hayati önem taşımaktadır.
Kişiliğiniz, ilgi alanlarınız, lise performansınız ve lise eğitimi sırasında aldığınız dersler, mezuniyetten sonra iş bulma olanakları ve kazanç fırsatları ile ailenizin kararları bölüm seçiminde belirleyici etkenlerdir.
Okumak istediğiniz bölüm kimi zaman ülke seçiminiz üzerinde de etkili olacaktır. Örneğin Mühendislik eğitimi almak istiyorsanız Almanya; Hukuk düşünüyorsanız İngiltere; TIP Fakültesi veya Sağlık Bilimleri için Macaristan, Çekya veya Polonya; Mimar veya stilist olmak istiyorsanız İtalya veya Macaristan; MBA ve Bilgisayar Mühendisliği için ABD daha doğru tercih olabilir.
Yurtdışında üniversite eğitimi ne kadar sürmektedir?
Yurt dışında okurken harcadığınız sürenin uzunluğu; gittiğiniz ülkenin eğitim sistemine, tercih ettiğiniz programa, yabancı dil seviyenize ve okul performansınıza göre olarak değişecektir. Genel olarak, bir lisans derecesi üç ya da dört yıl (örneğin, İngiltere'de çoğu lisans programı üç, ABD'de ise dört yıldır); yüksek lisans programı bir ya da iki yıl sürecektir. Bir doktora programı üç ila dört yılda tamamlanır.
Bu süreler bölüme göre değişiklik gösterebilmektedir. Şöyle ki, birçok üniversitede tıp eğitimi 6 yıl sürmektedir. Bazı üniversiteler yaptıkları sınav sonucunda tıp fakültesinde okumanız için yeterli olmadığınızı düşünürse tıp hazırlık eğitimi almanız gerekebilir.
Ayrıca, yabancı dil bilginiz yeterli seviyede değilse bir veya iki dönem süresince yabancı dil hazırlık sınıfına gitmeniz gerekecektir.
Yurtdışında okumak istediğiniz programa karar verdikten sonra başvuru süreci gelmektedir. Başvuru prosedürü konusunda danışmanlarımızdan tüm süreç boyunca kesintisiz ve ücretsiz destek alacaksınız.
Yurt dışında eğitim programlarına başvurunuzu ne zaman yapmalısınız?
Başvurunuzu mümkün olduğu kadar erken yapmanız gerekmektedir. Yurtdışında bir üniversiteye başvurmakta olduğunuzu ve kabul, vize başvurusu ve sonuçlanması gibi aşamaları da içine katarak tüm sürecin birkaç ayı bulabileceğini unutmayınız. Müracaatınız ne kadar erken olursa, gereksinimlerinizi o ölçüde karşılayabilir, seyahatlerinizi o kadar erken planlayabilirsiniz. Hayal kırıklığı yaşamamak ve dönem (hatta yıl) kaybı yaşamamak için ilgili son başvuru tarihlerini (seçtiğiniz ülke, üniversite ve bölüme göre değişiklik gösterir) danışmanlarımızdan öğrenmeniz ve sizden istenen belgeleri vakit kaybetmeden tamamlamanız gerekmektedir. Ayrıca, yurtdışında eğitimin en önemli ayaklarından biri olan uygun maliyetlerle konaklama sorununu çözmek ve yurt kontenjanlarından olumsuz etkilenmemek adına erken başvuru çok önemlidir.
Son başvuru tarihi okula bağlı olarak farklılık göstermekle birlikte, güz döneminde (Eylül / Ekim) başlayan programlarda, vize ve kabul işlemlerinin zaman alacağını, erkenden alınan uçak biletlerinin çok daha ekonomik olacağını unutmayın.
Ayrıca, ABD ve Almanya gibi bazı ülkelerde başvuru işlemlerine başlamak için lise diplomanızı almanıza gerek yok. Gitmek istediğiniz üniversite için şartlı kabul belgenizi henüz lisedeyken bile alabilirsiniz. İşlemlerinize mezun olmadan önce başlamak; üzerinizdeki belirsizlikten kaynaklı baskıyı kaldıracak, yurtdışında üniversite eğitimine daha iyi hazırlanmanızı sağlayacak ve size zaman kazandıracaktır.
Başvuru için hangi belgeler gerekmektedir?
Giriş koşulları ülke hatta üniversitelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle tüm adaylar için ortak bir listeden bahsetmek mümkün değildir.
Genel olarak ifade etmek gerekirse, bir lisans programına başvuruyorsanız;
- Uluslararası öğrenci başvuru formu
- Lise diploması veya mezuniyet belgesi
- Lise not dökümü (Transkript)
- Nüfus Cüzdanı (Kimlik Kartı) veya pasaportunuzun ilk sayfasının fotokopisi
- Akademik Referanslar / Tavsiye Mektubu
- Amaç Beyanı / Niyet Mektubu
- CV / Özgeçmiş
İngilizce konuşulan ülkelerde eğitim görmek isteyen ve ana dili İngilizce olmayan aday öğrenciler için, TOEFL, SAT veya IELTS gibi İngilizce dil sınavlarına girerek dil yeterliliğinizi kanıtlamanız gerekecektir. Diğer dillerde üniversite okuyacak uluslararası öğrenciler için de benzer testler (Almanca için TestDaF vb) gerekebilir. Dil testleri hakkında daha fazla bilgi için bir sonraki soruya bakın.
Her üniversitenin kendi belirlediği son başvuru tarihi bulunmaktadır. Bu tarihi bir gün bile gecikmeniz durumunda bir sonraki kayıt dönemini beklemek zorunda kalacağınızı unutmayın; danışmanlarımızın sizden istediği belgeleri en kısa sürede temin edin.
Başvuru sırasında yabancı dil bilmek zorunda mıyım?
Yurtdışında okumak çoğu öğrencinin hayalidir. Amerika, Almanya, Kanada, İngiltere, Macaristan, Polonya gibi birbirinden güzel ülkeler ve bu ülkelerin saygın üniversitelerinde öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilerin sayısı her yıl artmaktadır. Genel olarak yurtdışında bir üniversiteye başvurmak için diploma, transkript, referans/tavsiye mektubu istenmekle beraber, birçok ülke ve üniversite, uluslararası geçerliliği olan testlere girip yabancı dil bilginizi belgelendirmenizi ön koşulu olarak istemekte; öğrenim dilinde yeterliliği olmayan uluslararası öğrenciler için şartlı kabul/yabancı dil hazırlık eğitimi hakkı tanımaktadır.
İngilizce dil yeterliliğinin kanıtı olarak kabul edilen yaygın testler TOEFL ve IELTS'dir. TOEFL genel olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da yaygınken; IELTS ise İngiltere, Avustralya ve Avrupa ülkelerinde kabul edilir. Yeterliliğinizi İngilizce dışında bir dilde kanıtlamanız gerekirse, DELF / DALF ve TCF-DAP (Fransızca) veya DSF ve TestDaF (Almanca) gibi diğer dillerde testlere girmeniz gerekir.
Başvurduğunuz üniversite tarafından hangi sonuçların kabul edildiğini danışmanlarımız size bildirecektir. Bir dil sınavına girmeden önce danışmanlarımızla görüşmenizi, yanlış teste girip para ve zaman kaybetmediğinizden emin olmanızı öneririz.
TOEFL veya IELTS gibi uluslararası bir sertifikam yok ancak İngilizce seviyem yurtdışında üniversite eğitimi almak için yeterli, yine de başvurabilir miyim?
Ülkeden ülkeye, hatta üniversite ve bölümlere göre değişmekle beraber, özellikle bir çok Avrupa ülkesinde öğrencinin uluslararası bir dil sertifikası olmaması durumunda üniversiteler öğrenciler ile Skype gibi online görüşmeler gerçekleştirerek İngilizce dil yeterliliğini ölçmeye çalışmakta, yeterli bulunan öğrencileri herhangi bir sertifikaya gerek duymaksınız lisans ya da yüksek lisans birinci sınıfa kabul etmektedir.
Kabul görüşmesine katılmam gerekecek mi?
Bazı üniversiteler dünyanın çeşitli yerlerinde uluslararası görüşmeler talep edebilir, bu tür mülakatlara katılmanız beklenebilir. Video görüşmesi kullanımı yönünde giderek artan bir eğilim mevcuttur. Bu görüşme tarihi, aylar öncesinden belirlenir. Genellikle Skype gibi bir uygulama aracılığıyla çevrimiçi olarak gerçekleşir.
Kabul mektubu aldıktan sonra ne yapacağım?
Tebrikler, artık bir uluslararası öğrencisiniz! Şimdi yapılacak şey, gideceğiniz ülkeye hazırlanmak, seyahat belgelerinizi almak, öğrenci vizesine başvurmak, danışmanlarımızla beraber konaklama şeklinizi belirlemek, uçak biletinizi ayırtmak, finansman hazırlıklarınızı tamamlamak ve bavulunuzu toplamak... Panik yok, yanınızdayız!
Aslında, bir üniversiteden kabul alır almaz düşünmeye başlamanız gereken ilk şey seyahat belgelerinizdir. Bir pasaport ve seyahat/sağlık sigortanızın yanı sıra öğrenci vizenizi halletmeniz gerekmekte. Pasaport ve vize işlemleriniz için kısıtlı zamanınız olacaktır. Bu işlemler için danışmanlarımız sizleri yönlendirecektir. İhtiyacınız olan tüm seyahat bilgileri danışmanlarımızca verilecektir.
Öğrenci vizesine başvurmam gerekiyor mu?
Öğrenci vizeleri, yurtdışında öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilerin ihtiyaç duydukları bir zorunluluktur. Örneğin bir AB ülkesinde eğitim almayı planlıyorsanız, öğrenci vizesine ihtiyacınız var demektir.
Öğrenci vizesine nasıl başvurulacağı hakkında bilgi için danışmanlarımız sizlere yardımcı olacak, vize başvurunuzu sizin adınıza yapacaktır. Ayrıca Schengen vizesi ya da yeşil pasaportu olan öğrencilerimiz yine eğitim vizesine başvurmak zorunda olmakla beraber vize başvurularında bu pasaport ve vizelere sağlanan kolaylıkları danışmanlarımızdan öğrenebilirler.
Yurtdışında üniversite fiyatları ne kadar?
Yurtdışında üniversite, sayısız fırsat ve seçenek demektir. Tüm öğrencilerin hayali, isteği, beklentisi ve bütçesi doğrultusunda üniversite seçeneği bulunmaktadır.
Yurtdışında üniversite fiyatları, ülke ve bölüme göre değişiklik göstermektedir.
Örneği, İngiltere'de öğrenim gören uluslararası öğrenciler için öğrenim harcı yılda 6.000 - 15.000 GBP arasında değişmektedir.
ABD'de, yıllık ortalama öğrenim ücreti devlet üniversitelerinde 10.000 - 20.000 USD, özel üniversitelerde ise 20.000 - 40.000 USD arasındadır.
Almanya gibi bazı Avrupa ülkelerinde devlet üniversitelerinin çoğu ücretsizdir.
Macaristan, Polonya, Ukrayna gibi Orta Avrupa ülkelerinde YÖK denkliği bulunan ve ülkelerinin saygın, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan okullarda 1.500-5.000 EUR ödeyerek üniversite eğitimi alabilirsiniz. Bu miktar, Türkiye'deki vakıf üniversite fiyatlarıyla kıyaslanamayacak kadar ekonomiktir.
Çok daha ekonomik ve YÖK tanınırlığına sahip üniversitelerde eğitim almak isterseniz, Ukrayna'da Rusça ve İngilizce bölümler yıllık sadece 1.500 - 3500 USD.
Yurtdışında eğitim fiyatları ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de yıllık 500 Euro üniversite harcı ödeyerek dünyanın en iyi 200 üniversitesi içinde yer alan bir üniversitede okumanız mümkündür.
Yurtdışında ücretsiz üniversite okumak mümkün mü?
Evet, yurtdışında ücretsiz üniversite okumak mümkün. Örneğin, Almanya'da devlet üniversitelerin birçoğu ücretsizdir. Bazı ücret alan üniversitelerde ise yıllık harç ücreti 500 Euro civarında.
Yurtdışında yüksek lisans nasıl yapılır?
Türkiye'de lisans eğitimini tamamlayan öğrencilerin büyük çoğunluğu iş piyasasında rakiplerinden bir adım öne geçmek, bir yabancı dili çok iyi öğrenmek ve yurtdışı tecrübesine sahip olmak için yurtdışında yüksek lisans arayışlarına girmektedir.
Diploma notum ile hangi üniversitelere kabul edilirim, dil yeterliliğim hangi seviyede olmalı, master eğitimim süresince çalışabilir miyim, hangi ülkelerde eğitim almak bütçeme daha uygun olabilir gibi onlarca soruyla baş başa kalmanıza gerek yok. 2000 yılından beri yüzlerce öğrencinin yurtdışında yüksek lisans eğitimi almasında öncülük etmenin gururunu yaşıyoruz. Kabul şartları, maliyetler, konaklama çözümleri, mezun olduğunuz bölüm ve master eğitimi almak istediğiniz bölümün lokal ve küresel iş piyasasındaki değer ve geleceği gibi bir çok konuda yılların verdiği bir tecrübeye sahibiz.
Dilerseniz İngiltere'de sadece bir yıl master eğitimi alabilir, master eğitiminiz öncesi pre-master eğitimi alarak kabulünüzü kolaylaştırabilir, dilerseniz aynı eğitimi Avrupa Birliği içerisindeki başka bir ülkede çok daha uygun maliyetlerle alarak aynı diplomaya sahip olabilirsiniz.
Yine Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada gibi dünyanın en kaliteli üniversitelerini barındıran ülkelerdeki yüzlerce üniversiteden bütçenize, not ortalamanıza en uygun olanları sizin için araştırabilir, her öğrencinin eğitim almak için can attığı bu ülkelerde sandığınızdan çok daha kolay bir yol izleyerek yüksek lisans eğitiminizi planlayabiliriz.
Avrupa Birliğine üye birçok ülke ya da Ukrayna gibi eğitim maliyetlerinin çok daha uygun olduğu ülkelerde de hemen hemen dilediğiniz tüm bölümlere bölümünüz, not ortalamanız ve bütçeniz doğrultusunda başvurunuzu yaparak tüm sürecinizi sizinle beraber yürütmekteyiz.
Konaklama seçenekleri nelerdir?
Yurtdışında okuyacak olan öğrenciler için kaliteli, güvenli ve ekonomik konaklama çözümleri büyük önem taşır.
Birçok ülkede konaklama seçeneklerinin çeşitliliği, değişik alternatifler sunmaktadır. Üniversitelerin öğrenci yurtları en önemli seçenektir. Yurtlarda, önceki yıllarda kalan öğrenciler öncelikli hakkına sahiptir.
Üniversiteye yeni başlayan öğrenciler için en uygun seçenek, tek kişilik ya da paylaşımlı daire kiralamaktır. Oda genişlikleri genellikle 10-25 m2 arasında değişir. Kira miktarları; ülke ve şehre, binanın şehirdeki konumuna, odanın büyüklüğüne, okula olan uzaklığına, binanın yaşına ve dairenin konforuna bağlı olarak değişir.
Dönem başlarında oda/daire bulmak güçleşmektedir. Sömestr başlangıcından çok öncesinde rezervasyon yapılması avantajınızadır. Kısa süreli-geçici barınma için hosteller ve pansiyonlar tercih edilebilir.
Öğrenci yurtlarındaki odalar genellikle 10-20 m2 civarındadır. Mutfak, banyo, WC, dinlenme odaları genellikle ortak kullanıma açıktır. Kantin, kafe, çamaşırhane, masa tenisi salonu, müzik odası ve benzeri imkanlar barındırırlar. Kimi üniversite/şehirlerde, sınırlı kontenjan ve yoğun talep nedeniyle kısa sürede dolan bu yurtlarda yer bulabilmek için çok önceden başvurmak gerekmektedir.
Öğrencilerimizin talepleri doğrultusunda kurumumuz, üniversiteye yakın yerlerde yurt veya kiralık ev temin etmektedir.
Yurt dışında okurken çalışabilir miyim?
Bu, okuduğunuz ülkeye bağlı olacaktır. Bazı ülkeler öğrenim süresince çalışmalarınıza izin vermezken, kimi ülkede yarı zamanlı ve belirli iş kollarında çalışma izni bulunmaktadır. Tatil döneminde yarı zamanlı / tam zamanlı yasal çalışma izni veren ülkeler bulunmaktadır.
Yaşam masrafları ve okul giderlerinizi finanse etmek amacıyla bir işe girmek genel olarak iyi bir fikir değildir. Yurtdışındaki üniversiteler genel olarak çok yüksek kalitededir ve başarılı olabilmek için sıkı bir şekilde ders çalışmanız gerekir. Bir işte çalışmanız okul performansınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Üstelik birçok ülke vize görüşmeniz esnasında okul masraflarınız karşılayabileceğiniz yeterli bütçenizin olduğunu belgelendirmenizi ister.
Ancak tabi ki gittiğiniz ülkeye göre part-time çalışarak haftalık harçlığınızı çıkarabilir, en azından bu konuda sosyal yaşantınıza destek sağlayabilirsiniz. Hazırlık sınıfı öğrencisi iseniz ilk sene ne eğitim alacağınız dili ne de yerel dili çok iyi bilemeyeceğiniz için ilk sene çalışma şansınızın olmayacağını unutmayın.
Başka sorusu olan?
Yurt dışında üniversite eğitimi konusunda farklı sorularınız varsa, bize ulaşmaktan çekinmeyin. Danışmanlarımız her türlü sorunuza detaylı yanıt verecektir.
İstanbul Beşiktaş, Bakırköy ve Kadıköy, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Sakarya, Gaziantep ve Bodrum ofislerimizde, uzman danışmanlarımızla ücretsiz bilgi vermekteyiz.
Bunun yanı sıra bizlere telefon ya da e-posta yoluyla sorularınızı iletebilirsiniz. Ayrıca, bilgi formumuzu doldurarak ilgilendiğiniz ülke, üniversite ve programlarla ilgili bilgi talep edebilir, size atanacak uzman bir danışman ile yüz yüze, telefon yoluyla ya da e-posta üzerinden kariyerinizi planlayabilirsiniz.