Yurt Dışında Üniversite Eğitimine İlgi Yüzde 30 Arttı

Yurtdışında üniversite eğitimi, Türk öğrenciler ve veliler için giderek daha cazip hale geliyor. Özellikle son dönemde özel (vakıf) üniversitelerindeki astronomik ücretler, öğrencileri ve ailelerini daha uygun maliyetli ve yüksek kaliteli eğitim seçenekleri arayışına itti.

Demirören Haber Ajansı (DHA) bu konuda, Satış ve Pazarlama Müdürümüz Can ATAÖZDEN ile bir röportaj gerçekleştirdi. Yurt dışı üniversite eğitimine olan talebin son bir yılda %30 arttığını belirten Ataözden, bu artışın en önemli nedenlerinden birinin de Türkiye’deki özel üniversitelerin yüksek eğitim ücretleri olduğunu belirtti.

Ataözden, röportajında şunları söyledi: “Geçen seneye kıyasla yurt dışında üniversite eğitimine talep inanılmaz artmış durumda. Bu da yıllık eğitim ücretleriyle doğru orantılı gidiyor. Örnek vermek gerekirse; uluslararası öğrenciler için eğitim ve yaşam giderlerinin en yüksek olduğu ülkelerden biri İngiltere’dir. Buna rağmen İngiltere’deki çoğu üniversitenin fiyatı, Türkiye’deki özel üniversitelerden daha ekonomik. Mesela, İngiltere’de lisans eğitimi 700-800 bin TL’ye denk gelirken Türkiye’de 1 milyon TL’yi aşan fiyatlar karşımıza çıkabiliyor.”

Türk Öğrenciler Yurtdışında En Çok Hangi Üniversiteleri Tercih Ediyor?

ELT Yurtdışı Eğitim Satış ve Pazarlama Sorumlusu Can Ataözden, öğrencilerin en çok tercih ettiği üniversiteler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Ataözden, “Almanya’daki Münih Teknik, Berlin Teknik, Clausthal Teknik, Ruhr Bochum, Bremen ve Paderborn Üniversitesi, öğrenciler tarafından yoğun ilgi görüyor. Almanya dışında ise Varşova Teknik, Wroclaw Teknik, Pecs Üniversitesi, Budapeşte Teknik, Charles Üniversitesi, Çek Teknik Üniversitesi, Turin Teknik ve Milano Teknik gibi üniversiteler en popüler seçenekler arasında yer alıyor.”

Bölüm Seçimi Eğitim Ücretlerini Nasıl Etkiliyor?

Ataözden, lisans programlarının yıllık eğitim ücretlerinin ortalama olarak Avrupa ülkelerinde 4.000-5.000 Euro arasında olduğunu belirtiyor. Ancak bu ücret, bölümün türüne göre önemli farklılıklar gösteriyor. Mühendislik gibi sayısal bölümlerde bu ücretler biraz daha yüksekken, sözel bölümlerde 1.500-2.000 Euro gibi daha uygun fiyatlara eğitim almak mümkün.

Türkiye ile Avrupa Üniversite Ücretleri Arasındaki Fark

Ataözden, Türkiye’deki üniversitelerin öğrenim ücretlerinin son yıllarda sürekli arttığını ve bu durumun öğrencileri Avrupa’ya yönelttiğini vurguluyor. Avrupa üniversitelerindeki ücretler ise daha istikrarlı ve genellikle daha düşük seviyelerde. Avrupa’daki üniversiteler Türkiye’ye göre daha uygun fiyatlı seçenekler sunuyor.

Yüksek Lisans Eğitimine de Artan İlgi

Ataözden, son yıllarda yurtdışında yüksek lisans eğitimine olan ilginin de önemli ölçüde arttığını belirtti. “Ekonomik belirsizlikler ve Türkiye’deki yüksek eğitim ve yaşam maliyetleri, öğrencileri daha güvenli ve fırsat dolu ülkelere yönlendiriyor. Özellikle İngiltere, Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri, yüksek lisans yapmak isteyen Türk öğrenciler için popüler seçenekler arasında yer alıyor.” diye ekledi.

Yurtdışı Üniversite Başvurularında Nelere Dikkat Edilmeli?

Yurtdışında üniversite seçerken başvuru şartlarına dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Ataözden, “Almanya ve İtalya gibi ülkelerdeki üniversitelere başvurmak için Türkiye’de YKS’ye girmek ve sınavda başarılı olmak gerekmekte. Mesela öğrenci, Almanya’da bilgisayar mühendisliği okumak istiyorsa Türkiye’de sınava girip ilgili bölüme yerleşmesi gerekmekte. Yerleştiği üniversitenin devlet veya özel üniversite olması önemli değil. Macaristan, Polonya, Çekya, İngiltere, Kanada, Amerika gibi ülkelerde herhangi bir sınav şartı yok. O yüzden öğrencilerin diploma, transkript, motivasyon yazısı ve CV vermesi yeterli olacaktır. Eğer öğrencinin eğitim göreceğim dilde yeterliliği varsa, o vakit doğrudan bölüm başvurusu yapabiliyor” ifadelerini kullandı.

Yurtdışında Çalışma İzni

Ataözden, “Türkiye’de bir sözel bölüm ortalama 400 – 500 bin TL. Yüzde 50 bursla 200 – 250 bin TL’ye eğitim alabiliyorsunuz. Avrupa’ya gittiğinizde bu rakamlar ortalama 140 – 150 bin TL’ye düşebiliyor. Aynı zamanda yurt dışında çalışma izni fırsatı da var. Öğrenciler, eğitim döneminde, haftada 20 saat, tatil döneminde ise haftada 40 saate kadar çalışma iznine sahip olabilmekte. Bu sayede öğrenciler cep harçlığını çok rahatlıkla çıkarabilmekte.”

Öğrencilerimize Kesintisiz Destek Sağlıyoruz

Ataözden, “Yurtdışında lisans veya yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerimize verdiğimiz hizmetleri ikiye ayırmak mümkün: Öğrencimiz Türkiye’de iken ve öğrencimiz yurtdışında iken verdiğimiz hizmetler.

Türkiye’de verdiğimiz hizmetler, öğrencimizi doğru analiz etmekle başlıyor. İhtiyaçları, hedefleri, kişiliği ve bütçesi doğrultusunda en uygun ülke, üniversite ve bölüm tespiti yapıyoruz. Daha sonra başvuru ve kabul sürecinde öğrencimizin tüm işlemlerini en hızlı ve doğru şekilde gerçekleştiriyoruz. Kabul geldikten sonra ise vize danışmanlığını yapıyoruz ve yolculuk organizasyonunu planlıyoruz. Yurtdışında ise havaalanı karşılaması, şehir ve üniversite oryantasyonu, geçici-kalıcı konaklama temini, oturum izni başvuruları ve acil durum desteği gibi konularda rehberlik yapıyoruz” dedi.

Can Ataözden röportajın tamamını buradan okuyabilirsiniz: https://www.dha.com.tr/egitim/yurt-disi-universite-egitimine-talep-yuzde-30-artti-2484660

feltom
Felca
EnglishUK
British Council
ialc
UED
Quality English
icef